Технология на преместването

Организирайте огледа на вещите. Преди да се спрете на фирма за хамалски услуги, трябва да решите кога ще ви бъде удобно да се направи огледът от фирмата, ако предлага тази услуга и да позвъните в офиса, за да си запазите час. Огледът се прави на вещите, които ще транспортирате от хамалите. Когато служителите на фирмата пристигнат при вас е необходимо да обяснявате точно и детайлно кои вещи ще бъдат транспортирани. След което специалистите от фирмата ще могат дапреценят дали има мебели и вещи за демонтаж. Имайте предвид, че огледът трябва да се направи поне ден преди самото преместване, за да може фирмата да се подготви.

Отговорете си на въпроса. Решете дали сами ще се справите с опаковането на багажа си или ще ползвате услугите на фирмата.

Необходими опаковачни материали

Повечето фирми за хамали и траснпортиране предлагат на клиентите си да си закупят опаковки и кашони от тях, така че ако фирмата, на която сте се спряли разполага с тази опция, помислете дали няма да е по-удобно за вас да я използвате. Трябва да се подготвите за опаковането на багажа си, което може да отнеме поне две, три седмици. А в случай, че изберете фирмата да ви опакова вещите, на тях ще са им необоходими не повече от два-три дни, след предварителен оглед разбира се. Организация: Ако се спрете на опаковането от фирмата, която ще извърши преместването, то направете така организацията, че хамалите да разполагат с ден-два поне преди преместването, за да могат да опаковат. Също така е необходимо да говорите с домоуправителя на новото място, където ще се местите, за да може да запазите асансьора, ако жилището на високо етаж. Така и новите ви съседи ще бъдат предупредени от домоуправителя и ще избегнете възможни конфликти с тях. Добре ще е също така да запазите близко до сградата място за паркиране, за да подпомогнете работата на хамалите и бързото освобождаване на запазените парково място и асансьор.
Местене, премествания или транспортиране? Вършим всичко, оставете тази услуга на нас

хамали
хамалски услуги
кашони
преместване
технология на преместване
Домакинство
международен транспорт
опаковки
почистване
хамалски оглед
онлайн интернет сайт
опаковане
преместването на хамали 24
контакти

Няколко полезни съвета

Още преди да започнете да опаковате, даже и да не го правите вие лично, по-добре изхвърляйте ненужните вещи. Нормално е с времето във всяко едно жилище да се натрупат вещи, които си мислим, че може да използваме напред във времето, но това време така и не идва. Други пък се износват и би било по-добре да се заменят с нови. Затова не вземайте натрупаните предмети със себе си на новото място. Все пак започвате ново начало с преместването си в ново жилище, а какво по-добро начало от снабдяването с нови уреди и мебели и обзавеждане например. Ако пък вещите за изхвърляне са прекалено тежки и обемисти, а фирмата предлага услуга по изхвърлянето им, по-добре оставете това на тях. Ако имате вещи или уреди, от които не се нуждаете на новото място, но са нови и ви е жал да изхвърлите, може да раздадете на близки и познати, или пък в краен случай да организирате търг. Ако и с дрехи от гардероба ви възникне същата дилема, най-доброто, което можете да направите е да посетите най-близкият дом за сираци и да направите добро дело. Отървете се от всякакви лесно запалими материали като: бои, лакове, разредители, бензин, керосин, свещи, кибрити, масло, бутилки пълни с газ и др. Ако все пак не са за изхвърляне помислете как ще може да ги траспортирате най-безопасно на новото място. Заради мерките за безопасност няма хамалска фирма, която да се наеме да опакова, транспортира или съхранява такива материали.

Оставете опаковането на мебелите и уредите за фирмата, стига да разполагат с тази услуга, но повечето фирми я предлагат на клиентите си за по-голямо тяхно удобство. Единственото, което трябва да направите е, да махнете витрините от секциите, ключове от шкафове и гардероби, полиците, рафтовете и т.н. Също така е необходимо при транспортирнаето да уведомите хамалите кои вещи се разглабят и кои не.

Ценни вещи като бижута, документи, чекове, финансови книжа и др. е добре да се траспортират лично от вас до новата дестинация. За да ви е по-лесно опаковайте стая по стая. Не забравяйте после да надпишете кутиите – коя от коя стая е, така ще се улесните при разопаковането. А и ще улесните и служителите на фирмата. Набележете си един кашон за важни неща за вас, като тоалетна хартия, четка, паста за зъби, гребен, лекарства, прибори, отварачки, отвертка, чаши, консерви и т.н. Той трябва да е натоварен последен на камиона и първи свален от хамалите. Също така не поливайте поне един ден цветята си, за да избегнете неприятното намокряна на вещи и ценни за вас предмети.